A víz érték!

2021. április 19., hétfő – 09:38

A víz érték. Tudja ezt mindenki, akit kicsit is érdekel a környezetvédelem, az Ökocímke odaítélésénél ezért is fontos szempont, hogy az adott termék előállítása során a lehető leghatékonyabban bánjanak ezzel a természeti forrással. De hogyan gazdálkodjunk okosan a vízzel a háztartásunkban?

A kertes házban élő magyarok túlnyomó része az esővíz elvezetésével van elfoglalva, hogy az ne okozzon kárt az épületben és amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan menjen is el. Pedig ennél okosabb stratégiák is léteznek, hiszen ha a lehulló csapadékot nem elvezetjük, hanem megtartjuk otthonunkban, azzal nem csak a pénztárcánknak teszünk jót, de a hőség és szárazság ellen is hatékonyan védekezhetünk. Nemrég a WWF Magyarország szedte össze a gyakorlatban is jól használható vízmegtartási tippeket.

Az emberek gyakran hajlamosak tehetetlennek érezni magukat a klímaváltozással szemben, hiszen az egy nagy, globális folyamat, amivel szemben nehéz fellépni egyszerű nőként, vagy férfiként. Mindez ugyanakkor ez nem teljesen igaz, hiszen saját háza táján mindenki tehet azért, hogy okosabban és tudatosabban használja ki a környezeti adottságokat. Így van ez a vízgazdálkodással is: úgy óvhatjuk vízkészleteinket saját otthonainkban, hogy közben mi magunk is jól járunk.

NE AZ ÁROKBA FOLYJON!

Az esővizet ma Magyarországon a legtöbb háztartásban feleslegesnek tekintik és elvezetik a burkolt felületekről, pedig hasznosítani is lehetne. A közterületre, vagy vízelvezető árokba engedett víz gyakorlata az utóbbi időkben egyre gyakrabban lezúduló villámárvizek kezelésében sem segít, hiszen nem lehet akkora árokrendszereket kiépíteni, amelyek egy heves zivatar vizét maradéktalanul elvezetik, ha az összes háztetőről azonnal az árkokba folyik a víz. A WWF szak- értői szerint ennél is rosszabb, ám szintén gyakori megoldás, amikor a tetőről összegyűjtött esővizet a szennyvízcsator- nába vezetik. Ez a gyakorlat nem csak szabálysértő, de jelentős természetvédelmi és anyagi károkkal is jár. A csatornába jutó vizet ugyanis szállítani, szivattyúzni és a szennyvíztisztítókban tisztítani kell, mely óriási többletköltséget ró a közművek üzemeltetőire. Ezen felül heves esőzéskor a szennyvíztisztítók nem tudják fogadni a rengeteg esővízzel kevert szennyvizet, és kénytelenek azt tisztítatlanul a természetes befogadókba – folyókba, holtágakba, tavakba – engedni.

A cikk folytatását keresse az Ökocímke Hírmagazin 2020. őszi-téli lapszámában!