Itt a bizonyíték: az ökocímkés szerek hatékonyan mosnak

2021. március 12., péntek – 15:07

Gyenge, tovább tart vele a takarítás, és még ráadásul drága is – így vélekedik a hazai lakosság a környezetbarát tisztítószerekről. Hogy ez mennyire csak városi legenda, azt a Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumi tesztjei bizonyítják. Az eddig vizsgált több mint 60 mosópor, folyékony mosószer és kézi mosogatószer tisztítási hatékonyságában a leghatékonyabb szerek között ökocímkés termékek szerepeltek, melyek ráadásul a közepes árkategóriában találhatók.

Mára már számos tudományos kutatás bizonyította a háztartási takarító- és tisztítószerek lehetséges egészségkárosító hatásait, ráadásul azt is tudjuk, hogy vizeinkbe jutva kíméletlenül pusztítják az élővilágot. A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Nielsen által 2019-ben végzett országos reprezentatív kutatás egyértelműen rámutatott arra, hogy habár a hazai vásárlóknak fontos a gyermekeik egészsége és a környezet védelme, ennek ellenére tisztítószer vásárlás során kevésbé veszik figyelembe, hogy az adott vegyszer környezetbarát termék-e vagy sem. Ennek legfőbb oka, hogy a környezetbarát tisztítószerekről a legtöbben azt gondolják, nem elég hatékonyak. A többség szerint, ha tisztaságot akarunk, akkor a jól bevált, brutális szerekhez kell nyúlnunk.

Még a környezettudatos vásárlók helyzetét is megnehezítik a jól hangzó, környezetbarát tulajdonságra utaló szlogenek, jelzések és színek használata, hovatovább nem csak az elnevezések, de a látszólag a minőséget garantáló termékcímkék közt is bőven találunk olyat, amely valójában semmilyen igazolt környezeti előnyt nem garantál. A TVE felmérése szerint a lakosság jelentős része az uniós ökocímkét, az EU Ecolabelt sem ismeri, holott itthon ez az egyik leggyakrabban elforduló hiteles ökocímke. Ezt azok a termékek vagy szolgáltatások kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló egyéb termékeké és szolgáltatásoké. További előnye sok más ökocímkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja saját magának.

Az ökoszer is elég hatékony? Igen!

A TVE arra volt kíváncsi, hogy a környezetbarát tisztítószerek valóban gyengébbek-e, azaz kevésbé jól tisztítanak, mint “hagyományos” társaik. Ennek érdekében magyar szupermarketekben és drogériákban kapható 13 mosóport, 25 mosógélt és 31 kézi mosogatószert teszteltek le laboratóriumban. A termékek között egyaránt voltak általánosan elterjedt bolti szerek és EU Ecolabel minősítéssel rendelkező környezetbarát termékek.

A mosópor és a mosógél esetében minden terméket ugyanannak a tesztnek vetettek alá: ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazzal a programmal 40 fokon mosatták őket, betartva a gyártó által javasolt adagolást. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtak, amely különböző, a háztartásban leggyakrabban előforduló szennyeződéseket szimulálta.

A mosópor teszt abszolút győztese a Müller drogéria sajátmárkás terméke, az EU Ecolabel minősítéssel rendelkező Blink Ökomosópor lett. Ez a termék árban is abszolút versenyképes, ugyanis míg a reklámokból jól ismert márkák termékeiért kilogrammonként 1300 – 4000 forintot is elkérnek, addig a tesztben listavezető ökomosópor egységára 800 Ft.

A folyékony mosószer tesztben a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei osztoznak az első helyen, mindkettő rendelkezik EU Ecolabel minősítéssel. Az előbbi 1700, a Denkmit 1000 Ft/liter egységáron kapható. A tesztben szereplő többi termék ára 600 – 12 000 Ft/liter között mozog.

A 31 kézi mosogatószer teszt esetében a zsíros műkosszal bekent tányérokat 40 fokos állóvízben mosogatták el. A Tudatos Vásárlók azt vizsgáltatták, mennyire hatékonyan tisztítanak, azaz hány tányér elmosogatására elegendőek. A DM drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke, a Denkmit nature kézi mosogatószer messze felülmúlta a többi terméket, ráadásul 800 Ft-os literenkénti árával bőven az átlagárú termékek közé tartozik.

A Tudatos Vásárlók tesztsorozatában tehát már harmadszorra bizonyosodott be, hogy a fogyasztóknak nem kell aggódniuk a hiteles, minősített ökoszerek hatékonyságát illetően. Ezek éppen olyan jól, sőt, néha jobban tisztítanak, mint a közismertebb bolti szerek, ugyanakkor nem feltétlenül drágábbak az átlagos árú termékeknél.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete