Ilyen egy ökocímkés iskola

2021. január 25., hétfő – 14:58

Elkészültek az első ökocímkés általános iskola tervei Dániában. De mégis, hogyan kaphat egy iskola ökocímkét?

 

“Már a kreatív folyamat legelején egyértelmű volt, hogy az új iskolaépületnek egynek kell lennie a tájjal. Ez nem csak arról szól, hogy megtalálod abban az épület helyét, de figyelembe veszed az ahhoz vezető utat és azt is, hogyan kapcsolódik majd az iskola a helyi közösséghez – fogalmazza meg az iskola építésekor felmerülő első gondolatokat Eva Ravnborg, a Henning Larsen építészstúdió projektvezetője. Az iskolának méltóságot és minőséget kell sugároznia, akkor is, amikor megérkezel elé és akkor is, amikor belül is felfedezed azt.”

A Sundby városában található iskola számos flexibilis teret kínál majd – úgy a falakon belül, mint azokon kívül –, ami az új módszerekkel való tanulás és munka egyik fontos eszköze lesz. De nem csak ez teszi majd különlegessé a már ránézésre is igen vonzó intézményt: ez ugyanis az első olyan általános iskola lesz, ami megkapja az Északi Hattyú ökocímkét. A minősítés odaítélésének kritériumai között szerepelt számos környezeti szempont, egyebek mellett az olyan fenntarthatósági faktorok, mint az ala- csony emisszió, az energiafogyasztás és -hatékonyság, de az olyan egészségügyi tényezők is, mint a szellőzés, a napfény, a zaj, vagy a vegyi kitettség.

A Sundby-i iskolát egy világos és egyértelmű elképzelés mentén tervezték: egy olyan intézményt kívántak létre- hozni, ami hidat épít a helyi közösségek, a város szervezetei, sportcsapatai és kulturális élete között, emellett kreatív teret kínál az értékes tanításhoz és megteremti az ehhez való optimális keretet. Az új iskolának lesznek olyan funkciói, mint például a könyvtár, a kávézó, vagy a sportpályák, melyekhez iskolaidő után hozzáférést biztosítanak majd a helyi közösség tagjai számára is.

Ökosuli


Egy dán gyerek életében körülbelül 11 ezer órát tölt el az iskolában. Ez rengeteg idő és egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények várják itt fejlődő szervezetüket. Az optimális napfény, páratartalom, akusztika és levegőminőség segítenek azon körülmények megteremtésében, melyben mind ők, mind az őket tanító felnőttek kellemesen érzik magukat. Az épület a legszigorúbb energiahatékonysági előírásoknak is megfelel, miközben a falakat borító panelek, illetve a teraszburkolatok külön-külön is ökocímkés termékek.

Az Északi Hattyú vonatkozó kritériumrendszere az említetteken felül nagy hangsúlyt fektet az építési folyamat környezettudatosságára, az ennek során felhasznált anyagok milyenségére és arra, hogy az elkészült épület a lehető legkisebb mértékben legyen hatással a természetes környezetre. Mindezek végeredménye, hogy az iskola 580 diákja és száz munkatársa egy minden szempont szerint kiváló épületben töltheti hétköznapjait.

Az Északi Hattyú iskolákra vonatkozó kritériumrendszerét megtalálja az alábbi linken: http://www.nordic-eco- label.org/certification/ecolabelled-buildings2/