2021. április 19., hétfő – 09:38

A víz érték. Tudja ezt mindenki, akit kicsit is érdekel a környezetvédelem, az Ökocímke odaítélésénél ezért is fontos szempont, hogy az adott termék előállítása során a lehető leghatékonyabban bánjanak ezzel a természeti forrással. De hogyan gazdálkodjunk okosan a vízzel a háztartásunkban?

Dr. Fekete Jenő a kezdetektől fogva a Környezetbarát Termék Értékelő és Minősítő Bizottságának tagja. Az elmúlt bő negyed évszázad sikereiről, elméleti és gyakorlati dilemmáiról, valamint a környezetvédelmi gondolkodás fontosságáról beszélgettünk vele.

Ön jelen volt az Ökocímke megszületésénél. Hogyan lett az Értékelő és Minősítő Bizottság tagja? 

Toner és toner között hatalmas különbségek lehetnek – az egyik például ökocímkés, a másik pedig nem az. A Green Toner Hungary Kft. Környezetbarát Termék díja kapcsán Barta Évával beszélgettünk.

Hogyan találtak rá az owa ARMOR tonerre?

Ha valamire, akkor a hazai fejlesztésű és gyártású Souldrops termékcsaládra valóban igaz az a marketinges megállapítás, hogy leugrik a polcról. A mosószer nem csak színes, de kiemelten környezettudatos is, amiről a flakonon szereplő ökocímke is árulkodik.

Az Európai Unió tagországai – így Magyarország is – elfogadták azt a klímacélt, mely szerint 2050-re nem idéz elő üvegház-hatású gázkibocsátást gazdasági tevékenységeivel. A Parlament által elfogadott klímavédelemről szóló törvény szerint Magyarországon 2030-ig 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását (az 1990-es kibocsátást referenciaként véve), továbbá legkésőbb eddigre el kell érnie a 21%-ot a megújuló energiaforrások részarányának.

A környezetvédelemért felelős miniszter, Dr. Nagy István új pályázati tájékoztatókat hagyott jóvá a nemzeti „Környezetbarát Termék” és az EU ökocímke termékminősítő rendszerekre vonatkozóan.

1. Az EU Ecolabelt 1992-ben alapította az Európai Bizottság. A magyar Környezetbarát Termék minősítő rendszer 1994 óta, azaz immár 27 éve működik az EU Ecolabel mintájára.

2021. március 19., péntek – 14:03

Három különböző feltételrendszer szerint is meghosszabbította a Xella Magyarország Kft . Környezetbarát Termék minősítését a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft Környezetbarát Termék és Európai Ökocímke Tanúsító Igazgatósága. Az elsősorban a Ytong pórusbeton, valamint a Silka mészhomoktégla gyártójaként ismert vállalat az alábbi termékeivel érdemelte ki az ökocímkés elismerést:

Vsz. 54/01 -Multipor hőszigetelő lap termék

2021. március 18., csütörtök – 18:10

Sikeresen pályázott újabb EU Ecolabel minősítésre a Lucart Kft. Az olasz nagyvállalat 2020. november 5-én szerezte meg összesen 22 különböző Lucart Professional Eco és EcoNatural, valamint Aro háztartási- és egészségügyi papír termékére az ökocímkét, 2020. december 9-én pedig az Aro V-hajtogatott kéztörlő, natúr termékére az EU Ecolabel minősítést.

Elkészült a Tudatos Vásárlók Egyesületének mobilapplikációja, melyben előkelő helyen szerepelnek az ökocímkés termékek.

Hároméves fejlesztés után immár Android és iOS platformokon is letölthető a Tudatos Vásárlók Egyesületének applikációja. A Tudatos Vásárló Magyarország első háztartási vegyszer applikációja, amihez új besorolási rendszert hoztak létre az egyesület szakértői.

Gyenge, tovább tart vele a takarítás, és még ráadásul drága is – így vélekedik a hazai lakosság a környezetbarát tisztítószerekről. Hogy ez mennyire csak városi legenda, azt a Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumi tesztjei bizonyítják. Az eddig vizsgált több mint 60 mosópor, folyékony mosószer és kézi mosogatószer tisztítási hatékonyságában a leghatékonyabb szerek között ökocímkés termékek szerepeltek, melyek ráadásul a közepes árkategóriában találhatók.

A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez országszerte száz darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az év első felében
– mondta Nagy István agrárminiszter a Green Technológia Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón.

2021. január 25., hétfő – 15:44

Az észak-európai országok döntéshozói és polgárai legendásak környezettudatosságukról, amit a több mint 30 éve működő Nordic Swan, vagyis Északi Hattyú ökocímke-program is tanúsít.

2021. január 25., hétfő – 14:58

Elkészültek az első ökocímkés általános iskola tervei Dániában. De mégis, hogyan kaphat egy iskola ökocímkét?

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a szupermarketek és drogériák legnépszerűbb  folyékony mosószereit teszteltette laboratóriumban.

Néztek hatékonyságot, egészségi és környezeti kockázatokat. Az élen kettő is végzett, és sok a környezetbarát a dobogós helyeken. A középmezőnyben vagy a foszfortartalom nagy, vagy a hatékonyság kicsi.

2020. október 9., péntek – 13:31

Mostanra a világ több mint 50 országában ünneplik meg az ökocímkék világnapját.

Az idén október 8-án megtartott napon a világ környezetbarát címkéi kerülnek a fókuszba, felhívva a figyelmet ezek fontosságára és arra, mit is képviselnek. A szervezők a tudatos fogyasztók mellett a vállalati döntéshozókra is céloznak, hiszen rajtuk is múlik, mennyire terjednek el az ökocímkés termékek egy-egy ágazatban.